Yönetmelik

Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik Uygulama ve
Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Kuruluş

Madde 1 - 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3/j ve 7/d-2. maddeleri uyarınca ve Hacettepe Üniversitesi Senatosunun 13/6/2001 tarih ve 2001/79 sayılı kararı ile önerilen "Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurulması Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 17/10/2002 tarih ve 2152-23821 sayılı yazıları ile uygun görülmüştür.

Amaç

Madde 2 - Hacettepe Üniversitesine bağlı bir birim olan Merkezin amacı; Üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü "Biyomühendislik" Anabilim Dalının ve diğer fakülte, yüksek-okul ve bölümlerin ilgili anabilim dalları işbirliği ile bir disiplinlerarası dal olan biyomühendisliğin gelişmiş ülkelerde izlenen biçimiyle Türkiye'de de etkili bir şekilde yaygınlaşmasına katkıda bulunmak için üniversiteler de dahil olmak üzere özel ve tüzel kurum ve kuruluşların ihtiyaç duydukları konularda evrensel düzeyde uygulama ve araştırma yapmak ve eğitime yönelik faaliyetlerde bulunmaktır.

Kapsam

Madde 3 - Bu Yönetmelik, "Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik Uygulama ve Araştırma Merkezi" nin amaçlarını, organlarını, yönetim yapısını, kadrolarını ve Merkezin çalışması ile ilgili hükümleri kapsamaktadır.

Faaliyet Alanları

Madde 4 - Merkezin, kuruluş amacını gerçekleştirmek için başlıca faaliyet alanları aşağıda gösterilmiştir.
a) Biyomühendislik konusunda farklı disiplinlerden bu konuda araştırmalar yapan bilim adamı ve uzmanları biraraya getirerek, endüstri ve diğer akademik enstitülerin de katıldığı ulusal ve uluslararası araştırma ve geliştirme projeleri oluşturulmasını, yürütülmesini ve yayın yapılmasını sağlamak,
b) Biyomühendislik konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, konferans, kongre, sempozyum gibi çeşitli bilimsel toplantılar, eğitim programları düzenlemek,
c) Biyomühendislik alanında yurtiçi ve yurtdışı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
d) İlgili endüstrilerin üretim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri desteklemek ve danışmanlık hizmeti vermek,
e) Merkez Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmaktır.

Organlar

Madde 5 - Merkezin organları;
a) Merkez Müdürü,
b) Merkez Yönetim Kurulu,
c) Merkez Birim Başkanlıklarıdır.

Merkez Müdürü

Madde 6 - a) Atanması: Merkez Müdürü, Üniversite Yönetim Kurulunun önereceği Merkezi oluşturan birimlerde konu ile ilgili çalışmalarıyla tanınan öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından 3 yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
Merkez Müdürünün kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezi oluşturan birimlerde görevli öğretim elemanları arasından 3 yıl için görevlendirileceği bir yardımcısı bulunur. Müdür gerektiğinde yardımcısını değiştirebilir.
b) Görev, Yetki ve Sorumlulukları: Merkez Müdürü, Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminin yapılmasından ve sonuçlarının alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur. Merkezi temsil eden Müdür, Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık eder. Merkez çalışmalarının düzenli ve etkin bir biçimde yürütülmesi ve denetimi ile ilgili gerekli önlemleri alır. Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapar. Her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde, Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Merkez Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunar.
Müdür görevinden ayrılacağı hallerde yardımcısını vekil bırakır. Vekalet altı aydan fazla sürerse yeni Merkez Müdürü görevlendirilir. Merkez Müdürünün görevi sona erdiğinde yardımcısının da görevi sona erer.

Merkez Yönetim Kurulu

Madde 7 - a) Kuruluş ve İşleyişi: Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında Merkez Müdür Yardımcısı ve Merkez Birim Başkanlarından oluşur.
Merkez Yönetim Kurulu akademik bir organ olup, Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırır. Yönetim Kurulu yılda en az 4 kez ve gerektiğinde Merkez Müdürünün çağrısı üzerine toplanır. Merkez Yönetim Kurulunun kararları oy çokluğu ile alınır.
b) Görevleri: Merkez Yönetim Kurulu Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aşağıdaki görevleri yapar;
1- Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlar.
2- Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma, hizmet üretimi ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip önerilerde bulunur.
3- Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurar ve bunların görevlerini düzenler.
4- Merkez Müdürünün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği bütün işleri değerlendirerek karar alır.
5- 2547 sayılı Kanun ile verilen diğer görevleri yapar.

Merkez Birim Başkanlıkları

Madde 8 - Merkezin faaliyetleri bünyesinde bir başkan ve birimin ilgi ve faaliyet alanı ile ilgili ihtiyaç duyulan uzmanlardan oluşan, aşağıdaki birimlerden müteşekkil üç ayrı birim tarafından yürütülür.
- Araştırma ve Yayın Birimi,
- Eğitim ve Danışmanlık Birimi,
- Dış İlişkiler ve Destek Birimi.
Merkez Birim Başkanları, Üniversite Yönetim Kurulunun önereceği merkezin faaliyet alanı ile ilgili birimlerin öğretim üye ve yardımcıları arasından, Rektör tarafından 3 yıl için görevlendirilir.

Merkez Birim Başkanlıklarının Görevleri

Madde 9 - Merkez Yönetim Kurulunun kararları yönünde ve Merkez Müdürünün koordinatörlüğünde Merkez Birim Başkanlıklarının görevleri aşağıda gösterilmiştir.
a) Araştırma ve Yayın Birimi: Merkezin akademik nitelikli faaliyetleri kapsamında biyomühendislik alanında araştırma, inceleme, dokümantasyon ve sürekli değerlendirme çalışmaları yapar, yapılmasını sağlar veya teşvik eder. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlanması, üniversite içi ve dışından katılımlı ulusal ve uluslararası araştırma projelerinin oluşturulması, destek bulunması ve yürütülmesi ile ilgili faaliyetleri düzenler veya destekler. Araştırma sonuçlarının yaygınlaştırılması için ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantı, seminer, konferans, sempozyum türündeki akademik faaliyetleri planlar ve "Dış İlişkiler ve Destek Birimi" ile birlikte düzenlenmesini sağlar. Yapılan araştırma ve incelemeleri duyurmaya yönelik süreli ve süresiz yayın faaliyetlerinde bulunur.
b) Eğitim ve Danışmanlık Birimi: Merkezin faaliyet alanına giren konularda, yasal sınırlamalar dahilinde her türden formel ve enformel eğitim, öğretim ve danışmanlık hizmetlerini verir.
c) Dış İlişkiler ve Destek Birimi: Merkez bünyesindeki diğer birim başkanlıklarınca üstlenilen görevlerin gerçekleştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi amacıyla Merkez dışındaki yerel, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ortamı hazırlar, yapılacak faaliyetler için gerektiğinde finansman ve sponsorluk sağlar, biyomühendislik konusunda faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışı endüstriyel kuruluşların üretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekler, gerek Merkez ve gerekse merkezin faaliyet alanına giren konularda Üniversitemizin ulusal ve uluslararası boyutta temsil edilmesini sağlar.

Kadrolar

Madde 10 - Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek elemanlar ile karşılanır.

Yürürlük

Madde 11 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 12 - Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.